26 Ιουλίου 2017

Σρι Λάνκα

Ταξίδι στη Σρι Λάνκα

H Σρι Λάνκα είναι ένας πανέμορφος και εξαιρετικός προορισμός που όμως δεν τον γνωρίζουν ιδιαίτερα οι Έλληνες ταξιδιώτες. Διαθέτει καταπληκτικά ξενοδοχεία, πολύ καλές τουριστικές υποδομές, άριστα οργανωμένα εθνικά πάρκα για να κάνει κάποιος σαφάρι, αλλά και ναούς, κάστρα, απίθανες παραλίες κ.α ώστε να περάσει θαυμάσια το χρόνο του. Υπάρχουν εκδρομές οργανωμένες αλλά και για μεμονωμένους ακόμη και μόλις δύο ατόμων, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ξεκινά από τις τρεις (3) και φτάνει ανάλογα τις επιθυμίες του καθενός. Το ακόμη καλύτερο είναι πως ένα ταξίδι στη Σρι Λάνκα, μπορεί να επεκταθεί χρονικά και να συνδυαστεί με παραμονή μερικών ημερών και στις εξωτικές Μαλδίβες, αφού βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους».

Στην επταήμερη παραμονή μας, η Ελληνική αποστολή βίωσε, είδε, γεύτηκε, μύρισε, άκουσε, αλλά κυρίως ένιωσε και κατανόησε σε έντονο βαθμό, πως η Σρι Λάνκα είναι ένας υπέροχος προορισμός που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να προσπαθήσει να τoν επισκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Αν και πολύ θεωρούν πως μοιάζει με την Ινδία, θα λέγαμε –αφού επισκεφτήκαμε και τις δυο χώρες- πως η Σρι Λάνκα είναι «Ελβετία» σε σχέση με την Ινδία. Πολύ πιο καθαρή, με πολύ λιγότερο κόσμο και κατ επέκταση ελάχιστο συνωστισμό, ενώ αυτό που θα σας καταπλήξει ευχάριστα είναι οι ευγενικοί, χαμογελαστοί και φιλικοί κάτοικοι και θα κερδίσουν σίγουρα τη συμπάθειά σας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε ναούς, κάστρα, περιπάτους σε ζούγκλες, εθνικά πάρκα για σαφάρι, φυτείες και εργοστάσια τσαγιού, ενώ υπήρχαν και στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης στα εξαιρετικά ξενοδοχεία όπου είχε προγραμματιστεί η διαμονή. Πληροφορίες για τη χώρα Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα είναι νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας με έκταση 65.610 τχλμ και πληθυσμό περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους. Ήταν γνωστή ως Κεϋλάνη έως το 1972, ενώ από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους χαρτογράφους αναφερόταν ως Ταπροβάνη. Διοικητική πρωτεύουσα είναι τo Κότε, όμως μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα είναι το Κολόμπο. Οι κάτοικοι του νησιού στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (61%), ινδουιστές (21%), μουσουλμάνοι και χριστιανοί (7%). Επειδή βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό, η χώρα έχει κλίμα θερμό και υγρό.

Όσο για τη διαφορά ώρας, η Σρι Λάνκα βρίσκεται μπροστά από την Ελλάδα κατά δυόμιση (2 ½ ) ώρες. Το νόμισμα της είναι οι ρουπίες ( LKR). Μπορείτε να επισκεφτείτε τη χώρα όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά λάβετε υπόψη πως η «υψηλή περίοδος» θεωρείται από το Νοέμβριο ως το Μάιο περίπου. Όπως προαναφέραμε, αξίζει να συνδυάσετε αυτό το ταξίδι με επιπλέον παραμονή στις Μαλδίβες αφού η απόστασή τους είναι μόλις μιάμιση ώρα περίπου με το αεροπλάνο.

Pinnawala Elephant Orphanage: Ένα διαφορετικό «ορφανοτροφείο»!

Αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως υπάρχουν ορφανοτροφεία για βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους, ήρθε η ώρα να μάθουμε πως κάτι παρόμοιο λειτουργεί και για τους συμπαθείς ελέφαντες. Το Pinnawala Elephant Orphanage είναι ένα τέτοιο ορφανοτροφείο. Βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ της πρωτεύουσας Κολόμπο και της πόλης Κάντι στη Σρι Λάνκα. Αυτός ο τεράστιος χώρος ξεκίνησε το λειτουργεί το 1975 από το «Τμήμα Διατήρησης της Άγριας Ζωής της Σρι Λάνκα». Στεγάζει εγκαταλελειμμένους και τραυματισμένους ελέφαντες που βρέθηκαν περιπλανώμενοι στα δάση της Σρι Λάνκα. Ο αριθμός των ελεφάντων αυξομειώνεται ενώ σήμερα είναι περίπου εβδομήντα, συμπεριλαμβανομένων και των ελεφάντων-μωρών που φέρνουν από διάφορα μέρη της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα αναπαραγωγής καθώς τον τελευταίο καιρό γεννήθηκαν δεκατέσσερα ελεφαντάκια.
Το 2011 ο αριθμός τους έφτασε τους ενενήντα έξι. Το μέρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τουριστικά προσελκύοντας σχεδόν τους περισσότερους ξένους που θα επισκεφτούν τη χώρα αλλά και πολλούς ντόπιους. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε το ορφανοτροφείο είναι ο χρόνος «κολύμβησης τους» μέσα στο ποτάμι, ενώ αργότερα μετακινούνται δια μέσου των τουριστικών καταστημάτων προς άλλο χώρο για να σιτιστούν.
 Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Udawalawe στη Σρι Λάνκα!

Το Εθνικό Πάρκο Udawalawe (Udawalawe National Park) είναι ένας τεράστιος προστατευόμενος βιότοπος ο οποίος βρίσκεται στη νότια Σρι Λάνκα, στα όρια των επαρχιών Sabaragamuwa και Uva. Αυτό το πάρκο περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις χλωρίδας διαφορικού είδους ανά περιοχή, με δάση, λιβάδια, ποτάμια, λίμνες, έλη κ.α ενώ εκεί μέσα ζουν πολλά ζώα όπως ελέφαντες, κροκόδειλοι, λεοπαρδάλεις και αρκούδες της Σρι Λάνκα, ελάφια, βουβάλια, τσακάλια, άλλα και είδη πουλιών ακόμη και αρπακτικών, ψαριών, ερπετών και φιδιών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 43 είδη θηλαστικών, 21 ψαριών, 12 αμφίβιων, 33 ερπετών, 184 πτηνών, αλλά και 135 είδη πεταλούδων.

Στο πάρκο αυτό έχει ιδρυθεί από το 1995 και το «Udawalawe Elephant Transit Home» με σκοπό να φιλοξενήσει και να φροντίσει ένα μεγάλο κοπάδι περίπου διακοσίων πενήντα ελεφάντων της Σρι Λάνκα, οι οποίοι περιφέρονται ελεύθερα στις αχανείς εκτάσεις του πάρκου.

Οι περίοδοι με τις συχνότερες βροχοπτώσεις είναι από τον Οκτώβριο έως Ιανουάριο και Μάρτιο έως Μάΐο, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 27-28 ° με την υγρασία να κυμαίνεται από 70% έως 82%. Σε αυτό το πάρκο, έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε την εμπειρία μιας ασφαλούς διαδρομής τύπου σαφάρι. Η περιήγηση διαρκεί περίπου δύο ώρες, χρόνος αρκετός για να δείτε –αν είστε τυχεροί- τα περισσότερα είδη ζώων που ζουν εκεί. Υπάρχουν στη διάθεσή σας ειδικά διασκευασμένα τζιπ τα οποία θα σας μεταφέρουν σε «ειδικές περιοχές» που γνωρίζουν καλά οι έμπειροι οδηγοί και συνοδοί σας, ώστε να δείτε από κοντά όσο πιο πολλά ζώα μπορείτε. Το πάρκο είναι περιφραγμένο με ηλεκτροφόρα σύρματα ενώ το επισκέπτονται περίπου πεντακόσιες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο. 

Οι ντόπιοι ψαράδες έγιναν τουριστική ατραξιόν!

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλοί τρόποι ψαρέματος, αλλά στη Σρι Λάνκα χρησιμοποιούν έναν τρόπο μάλλον μοναδικό. Στην περιοχή Tangalle και σε ένα τμήμα περίπου τριάντα χιλιομέτρων στη νότια ακτή της χώρας μεταξύ των πόλεων Unawatuna και Weligama, θα δείτε κάτι εντυπωσιακό. Οι αλιείς κάθονται κατακόρυφα πάνω σε έναν πάσσαλο ο οποίος ονομάζεται petta. Κατόπιν ρίχνουν την πετονιά και περιμένουν να τσιμπήσει το ψάρι. Στην πραγματικότητα αυτός ο τρόπος ψαρέματος, λέγεται, πως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και την έλλειψη τροφίμων.

Οι πεινασμένοι κάτοικοι προσέγγιζαν βυθισμένα πλοία ή αεροσκάφη, ακόμη και κοραλλιογενείς υφάλους, στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο είδος τροφής χρησιμοποιώντας αυτά τα αυτοσχέδια ξυλοπόδαρα. Αυτές οι δεξιότητες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια και στις επόμενες γενιές αλιέων. Ο συγκεκριμένος τρόπος χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα σε όλη την ακτή μέχρι και το μεγάλο τσουνάμι του 2004 και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν ή να σταματήσουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια. Αν και φαινομενικά αυτή η δραστηριότητα είναι εύκολη και άνετη, στην πραγματικότητα απαιτεί μεγάλη ικανότητα και ισορροπία. Το ακόμη πιο ευχάριστο όλων είναι πως αυτοί οι αλιείς προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών, ενώ η «φωτογραφία τους» αποτελεί πλέον τουριστικό σήμα κατατεθέν της χώρας. Λέγεται επίσης πως σε κάποιες παραλίες δεν ψαρεύουν στην πραγματικότητα, αλλά κάθονται πάνω στα ξυλοπόδαρα μόνο για την ευχαρίστηση των τουριστών, να τους φωτογραφήσουν και να πάρουν ένα μικρό φιλοδώρημα.

Κειμενο – φωτογραφίες Πάνος Γεωργιάδης Όμορφα Ταξίδια

Κειμενο – φωτογραφίες Πάνος Γεωργιάδης Όμορφα Ταξίδια

Κειμενο – φωτογραφίες Πάνος Γεωργιάδης Όμορφα Ταξίδια

Κειμενο – φωτογραφίες Πάνος Γεωργιάδης Όμορφα Ταξίδια

 

 

0/5 (0 Reviews)

share this:   

Εγγραφείτε στο Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου